sâmbătă, 20 iunie 2009

Manastirea "Sfintii Voievozi" Slobozia

.
Amintita in hrisoave, de-a lungul veacurilor, sub numele de Manastirea Sfintii Voievozi de la Vaideei, Slobozia lui Ianache, apoi de la Slobozia, cea mai veche manastire din estul Munteniei, pastrata pana astazi, isi are inceputurile in al doilea deceniu al sec. al XVII-lea. In martie 1614, voievodul Radu Mihnea acorda marelui postelnic Ianache Caragea dreptul de a intemeia o "slobozie" la Vaideei, adica o asezare scutita de dari pe trei ani, unde asezase colonisti. Acolo, in mijlocul Baraganului avea sa intemeieze postelnicul Ianache Caragea si Manastirea Sfintii Voievozi.
.
Afectata de atacul tataresc, din anul 1623, poate si de cutremurul din 1627, manastirea a fost luata "pe seama domniei", odata cu urcarea pe tronul Tarii Romanesti a lui Matei Basarab, in anul 1632. Incepand cu 13 iulie 1633, Matei Basarab a intarit si daruit numeroase mosii si sate "sfintei, dumnezeieestii manastiri a domniei sale de la Slobozia ce se chiama Vaideei, unde este hramul sfintilor arhistrategi Mihai si Gavriil si altii fara de trup, langa satul Slavica, pe apa Ialomitei, care este zidita si ridicata din temelie de domnia mea". Este greu de crezut ca biserica postelnicului se ruinase deja, astfel incat voievodul sa ridice atat de repede un alt lacas, ci mai degraba este vorba de o restaurare, insotita de ridicarea incintei, a turnului clopotnita si a altor contructii. Potirit traditiei, consemnata in pisania pictata in urma cu un secol, tarnosirea bisericii a fost facuta in anul 1636 de catre insusi Patriarhul Constantinopolului, impreuna cu un sobor de 500 de arhierei si preoti.
.
Pana in secolul al XVIII-lea, manastira Slobozia a fost socotita in randul celor mai mari comunitati monahale din Tara Romaneasca. Bogata, intarita in privilegiile sale, a servit pentru credinciosii din aceste parti ale Baraganului, ca centru al credintei stramosesti, asezamant de cultura si fortificatie. Manastirea a fost, de asemenea, vestita pentru biblioteca sa, din care unele carti vechi se pastreaza si astazi, ferite de vitregia vremurilor. Tot aici, in prima jumatate a sec. al XIX-lea, a functinat cea mai insemnata scoala din judetul Ialomita, sustinuta pe cheltuiala staretului carturar Gavriil Smirneanul.
.
De-a lungul timpului, manastirea Sfintii Voievozi a avut si un rol militar, prin pozitia strategica deosebita.
.
In ianuarie 1838, manastirea a fost puternic afectata de puternicul cutremur, biserica fiind distrusa aproape integral. Ridicarea lacasului sfant s-a facut in urmatorii ani, pana in 1842, de catre Arhimandritul Gavriil Smirneanul, cu care manastirea cunoaste iarasi o perioada de stralucire, fiind socotit al treilea ctitor al asezamantului.
.
Incepand cu anul 1864, fosta manastire a devenit biserica de mir, fiind pana in perioada interbelica singura constructie de acest fel din Slobozia. Data fiind insemnatatea sa pentru aceasta asezare, prima stema a localitatii, adoptata in 1932, avea sa cuprinda si imaginea turnului clopotnita, ca reprezentand fostul asezamant monahal.
.
Din anul 1994, dupa ce Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romana a hotarat infiintarea Episcopiei Sloboziei si calarasilor, biserica Sfiinti Voievozi a devenit Catedrala Episcopala. La 6 februarie 1994, intai statatorul de atunci, Patriarhul de fericita aminitire Teoctist, impreuna cu un sobor de arhierei, l-a instalat acolo pe cel dintai episcop ialomitean, P.S. Nifon Mihaita. Din anul 1988, a fost reinfiintata Manastiea Sfintii Vievozi, cu destinatie pentru maici, avant 14 vietuitoare, comunitatea fiind condusa de Maica stareta Varvara Arnautu.
.
Dupa anul 1989, au avut loc mai multe lucrari de restaurare a asezamantului, in prezent lucrandu-se la refacerea completa a zidurilor de incinta, cu intentia de a le reda aspectul din vremea voievodului ctitor.
.
Declarata monument istoric in urma cu un secol, manastirea era mentionata ca atare in anul 1903, in Inventarul Monumentelor Publice si Istorice din Romania. Veche ctitorie domneasca a Sloboziei pastreaza si astazi acest statut binemeritat.
.
Sursa: Monografia Mânăstirea "Sfinţii Voievozi" Slobozia - autor dr. Ştefan Grigorescu

2 comentarii:

Anne spunea...

Am auzit de aceasta Manastire, este frumoasa

next61 spunea...

Din pacate Maica Varvara te v-a invita sa-i cumperi pliantele colorate si nu o sa te lase sa-i faci o poza... deh. patrimoniu national!