vineri, 5 iunie 2009

File de pateric (7)

.
I-a cerut un frate avvei să audă un cuvânt de la el. Şi el i-a spus: pe cât îţi stă în puteri, luptă-te, ca truda ta lăuntrică să fie întru şi vei birui patimile cele dinafară.
.
A mai spus: Dacă-l căutăm pe , ni se va arăta, şi dacă îl ţinem, va rămâne cu noi.
.
I-a spus cineva avvei : mă muncesc gândurile spunându-mi: nu poţi nici posti nici munci, cercetează-i măcar pe bolnavi, că şi asta e iubire. Bătrânul îi răspunse: mergi, bea şi mâncă, şezi şi nu lucra; dar din chilie să nu ieşi. Ştia el că răbdarea în chilie îl duce pe călugăr în rânduiala lui.
.
A spus avva : monahul străin în ţară străină să nu se amestece în cele de acolo, şi va avea pace.
.
I-a spus avva Marcu avvei : Pentru ce fugi de noi? Bătrânul i-a răspuns: Ştie că vă iubesc; dar nu pot fi şi cu oamenii şi cu . Miile şi zecile de mii de sus au o singură voie, iar oamenii au multe voinţe. Nu pot deci să-l las pe şi să merg printre oameni.
.
Spunea avva Daniel despre avva că petrecea toată noaptea veghind, şi când voia spre zori să doarmă pentru nevoia firii, spunea somnului: haide, rob rău; şi dormea puţintel, aşezat pe scaun, şi se trezea îndată.
.
Spunea avva că-i ajunge monahului să doarmă un ceas, dacă este luptător.
.
Spuneau bătrânii că s-au dat odată în ceva smochine uscate şi, fiind de nimic, nu i-au trimis şi avvei , ca să nu se mânie. Iar el auzind nu s-a mai dus la adunare, zicând: voi m-aţi izgonit nedându-mi binecuvântarea pe care a trimis-o fraţilor, ca şi cum n-aş fi fost vrednic s-o primesc.Şi au auzit toţi şi i-a înţelepţit smerenia bătrânului. Şi preotul s-a dus să-i dea smochinele uscate şi l-a adus înapoi în adunare cu bucurie.
.
A mai spus că doar o dată pe an schimba apa (în care muia fibrele) curmalilor, iar încolo doar adăuga. Căci împletea funie şi cosea până la ceasul al şaptelea (adică pe la ora 13 după-amiază). L-au întrebat deci bătrânii: de ce nu schimbi apa frunzelor, că miroase? Iar el le-a spus: în locul miresmelor de care m-am desfătat în lume trebuie să îndur acest miros.
.
A mai spus (avva Daniel) că dacă auzea că e pe sfârşite vreun fel de poame, spunea singur: aduceţi-mi. Şi gusta o dată puţin din fiecare mulţumind Domnului.
.

Niciun comentariu: