sâmbătă, 8 mai 2010

Duminica Orbului – vederea lui Dumnezeu prin credinţă

.
Evanghelia din duminica a 6-a după Paşti continuă seria de evenimente care mărturisesc pe Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, a doua Persoană a Sfintei Treimi.
.
Textul este amplu, cuprinzând aproape tot capitolul 9 din Evanghelia după Ioan, şi relatează minunea vindecării de către Iisus a unui orb din naştere, într-o zi de sabat.
.
Minunea este săvârşită printr-un gest care demonstrează că Dumnezeu este Creatorul şi Mântuitorul omului: Hristos „a scuipat jos şi a făcut tină din scuipat, şi a uns cu tină ochii orbului”, după care l-a trimis la scăldătoarea Siloamului, care înseamnă chiar „trimis”. Vindecarea va produce însă polemici în societate.
.
Pe de o parte sunt iudeii care, pe un ton ameninţător, simţind că îşi pierd credibilitatea în ochii poporului, spun despre Hristos că este un păcătos, contrar tuturor evidenţelor.
.
Pe de altă parte sunt părinţii orbului care, din laşitate, nu îşi asumă nici o responsabilitate a mărturisirii adevărului, deşi este vorba de propriul copil.
.
Între aceştia se află orbul vindecat, care fiind credincios şi curajos, se va opune mai întâi afirmaţiilor iudelor, recunoscând sfinţenia lui Iisus, iar mai apoi, văzându-l, va mărturisi Dumnezeirea Sa, aducându-I închinarea cuvenită.
.
Sursa: Pr. Eugen Tănăsescu, articol publicat pe Lăcaşuri Ortodoxe, precum şi în cotidianul Replica; www.radiodobrogea.ro

Niciun comentariu: