sâmbătă, 17 aprilie 2010

Duminica Mironisiţelor – curajul şi râvna credinţei sunt răsplătite

.
A treia Duminică după Paşti este închinată femeilor mironosiţe, care merg în dimineaţa Duminicii Învierii la mormântul Domnului.
.
Denumirea de „mironosiţe” vine de la faptul că ele duceau miruri pentru a finaliza ritualul de îngropare al lui Iisus, care fusese înmormântat în grabă.
.
Evangheliile numesc câteva dintre mironosiţe, care au în fruntea lor chiar pe Sfânta Fecioară Maria, numită „mama lui Iacov”: Maria Magdalena, Salomeea, Suzana, Ioana, soţia lui Huza, administratorul casei lui Irod-Antipa, precum şi Marta şi Maria, surorile lui Lazăr din Betania.
.
Curajul de a merge la mormânt sub o imensă presiune psihologică (frica faţă de iudei, demonstrată de ucenici), dar şi râvna lor pentru cele sfinte, vor fi răsplătite de două ori de către Dumnezeu, prin îngerul aflat la mormânt.
.
Prima răsplată este că mironosiţele sunt primele care află vestea Învierii; mai mult, Maria Magdalena îl şi vede pe Hristos cel Înviat, cu care stă de vorbă.
.
A doua răsplată este misiunea pe care o primesc de la înger, de a fi primele vestitoare ale Învierii către ucenici, ceea ce sugerează că şi femeia creştină este chemată să vestească Învierea Domnului.
.
Sursa: Pr. Eugen Tănăsescu, articol publicat pe Lăcaşuri Ortodoxe, precum şi în cotidianul Replica; www.radiodobrogea.ro

Niciun comentariu: