sâmbătă, 20 martie 2010

Duminica Sf. Maria Egipteanca – Pocăinţa, calea spre mântuire

.
În Duminica a 5-a a Postului Mare, biserica cinsteşte pe Sf. Maria Egipteanca, model desăvârşit de pocăinţă, căci, după 17 ani de prostituţie, s-a convertit şi a mers în pustnicie, timp de 40 de ani, unde a dobândit sfinţenia.
.
În biserică se citesc două texte din Evanghelie, care arată necesitatea pocăinţei, înţeleasă ca transformare profundă a întregului sistem de valori după care omul se ghidează în viaţa lui, pentru a dobândi Raiul.
.
Primul text prezintă a treia vestire a Patimilor Domnului şi o cerere a doi ucenici către Iisus de a fi de-a dreapta şi de-a stânga Lui în Împărăţia Cerurilor. Dumnezeu însă descrie Raiul ca loc unde ierarhizările nu se fac pe criterii lumeşti de favoritism, ci funcţie de propriile fapte.
.
Al doilea text evanghelic, citit în cinstea Sf. Maria Magdalena, relatează episodul spălării cu lacrimi şi ungerii cu mir a picioarelor Mântuitorului de către o femeie păcătoasă, un alt exemplu remarcabil de pocăinţă. Iubirea şi pocăinţa femeii vor fi răsplătite de către Hristos cu iertarea păcatelor, darul suprem prin care omul poate dobândi mântuirea.
.
Sursa: Pr. Eugen Tănăsescu, articol publicat pe Lăcaşuri Ortodoxe, precum şi pe Replica; www.radiodobrogea.ro

Niciun comentariu: