joi, 2 aprilie 2009

Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul

.
Dintre toate cantarile si rugaciunile din timpul Postului, o singura scurta rugaciune poate fi considerata rugaciunea specifica a acestuia. Traditia o atribuie unui mare invatator al vietii duhovnicesti - Sfantul Efrem Sirul:
.
"Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie.
Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-l mie, robului Tau.
Asa Doamne, imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad gresalele mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin".
.
Aceasta rugaciune este citita de doua ori la sfarsitul fiecarei slujbe din timpul Postului Mare, de Luni pana Vineri (nu si Sambetele si Duminicile), caci, slujbele acestor zile nu urmeaza celor savarsite de obicei in timpul Postului Mare.
.

3 comentarii:

Dana spunea...

Buna seara!
Intrebare (off topic postare): Este adevarat ca biserica veche din Navodari este binecuvantata cu detinerea unui vesmant al Sfintei Parascheva? Vesmant care a stat 2 zile in Constanta si acum e la Scarisoreanu, apoi la Techirghiol, dupa care se intoarce in Navodari?

Doamne ajuta!

Valeriu spunea...

Vesmantul Sf. Cuv. Parascheva a ajuns in Navodari in 2006, datorita demersurilor unei enoriase, astfel: pe cheltuiala dansei (sau a unui grup de persoane - nu stiu exact) s-a confectionat un vesment nou pentru Sf. Cuv. Parascheva; apoi s-au facut demersuri la Iasi si s-a inlocuit vesmantul vechi cu cel nou.
Asa a primit veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Biserica „Cuvioasa Parascheva" din Năvodari.
Ele sunt schimbate anual, oferindu-se parohiilor din ţară, pentru ca, astfel, credincioşii să se simtă mai aproape de Sfânta Cuv. Parascheva.

Dana spunea...

Multumesc mult pentru raspuns. Va sa zica pot gasi vesmantul in Navodari. Slava Domnului!