miercuri, 4 februarie 2009

Sfantul Vasile cel Mare

.
Sfantul Vasile cel Mare (+ 379) s-a nascut pe la 330 la Cezareea Capadociei dintr-o familie evlavioasa. Mama sa, Emilia, si bunica sa, Macrina, o ucenica a Sfantului Grigorie Taumaturgul (+ 270), i-au dat de mic o crestere crestina aleasa. Si-a facut mai intai educatia in familie cu tatal sau, retorul Vasile. A studiat apoi la retorii si filosofii timpului, la Cezareea Capadociei, apoi la Constantinopol si in cele din urma, la Atena, unde a avut coleg si prieten pe Sfantul Grigorie de Nazianz si pe viitorul imparat Iulian Apostatul (361-363), asupra caruia ne-a lasat un portret putin magulitor. Cei doi prieteni, Sfintii Vasile si Grigorie, cunosteau la Atena doar doua drumuri: drumul bisericii, pentru a asculta pe talcuitorii legii lui Dumnezeu, si drumul scolii, pentru a asculta lectiile profesorilor lor.

Pe la 355 s-a intors la Cezareea Capadociei, unde a profesat un timp retorica. A primit apoi botezul, a renuntat la lume si a intrat in monahism, impartind averea la saraci. Pentru a se instrui in viata ascetica a calatorit in Siria, Palestina, Egipt si Mesopotamia.

La intoarcere, se retrase in Pont, pe malul raului Iris, unde fonda o manastire, in care organiza viata monahala cu regim chinovial, sau de obste. Aci se retrase pentru un timp si prietenul sau, Sfantul Grigorie de Nazianz. In acest timp scrise Sfantul Vasile Regulile vietii monahale, mari si mici, care se pastreaza pana azi in manastirile ortodoxe.

In singuratatea manastirii, el si cu prietenul sau, Grigorie de Nazianz, alcatuira o culegere de texte despre frumusetea vietii spirituale, cu titlul Filocalia = iubire de frumos.

In 364, a fost hirotonit preot, iar in 370, episcop la Cezareea Capadociei, unde pastori cu mare autoritate noua ani, pana la moartea sa, la 1 ianuarie 379.

Sfantul Vasile e una dintre cele mai mari figuri ale crestinatatii. A fost nu numai un mare invatat si un aspru ascet, ci si un vrednic episcop si un mare filantrop. in Cezareea Capadociei, a infiintat institutii de asistenta sociala ca: azil, ospatarie, casa pentru reeducarea fetelor decazute, scoli tehnice si spital, chiar si pentru leprosi. Toate aceste asezaminte sunt cunoscute sub numele generic de Vasiliada. Dupa moarte a primit numele de Vasile cel Mare si e sarbatorit la 1 ianuarie in fiecare an.

Operele pe care ni le-a lasat dovedesc vasta sa cultura teologica si spiritul sau atotcuprinzator. A lasat opere dogmatice, ascetice, exegetice, omilii si cuvantari, panegirice, Regidele monahale mari si mici, canoane si o Liturghie care-i poarta numele.

Dintre acestea amintim: Contra lui Eunomiu, eretic arian extremist, conducatorul anomeilor, in 3 carti, in care explica in chip admirabil dogma Sfintei Treimi. Lui Dumnezeu Tatal, ca fiinta suprema perfecta, necreata, ii apartine din veci nenasterea, Fiului, consubstantial si egal in dumnezeire cu Tatal, ii apartine nasterea din veci din Tatal, iar Duhului Sfant, egal in dumnezeire si cinstire cu Tatal si cu Fiul, purcederea din veci din Tatal.

Despre Sfantul Duh, in care arata dumnezeirea, consubstantialitatea si egalitatea Sfantului Duh cu Tatal si cu Fiul si rolul Sfantului Duh in viata Bisericii, revarsand prin Sfintele Taine, permanent, harul Sau sfintitor si innoitor.

Exaimeron-ul, 9 omilii, in care explica, punand la contributie stiinta antichitatii si a timpului sau, crearea lumii pana in ziua a cincea si toate fenomenele legate de actul creatiei.

Fratele sau, Sfantul Grigorie de Nyssa (+394), a completat-o scriind, in 379, lucrare Despre facerea omului in ziua a sasea.

Sfantul Vasile cel Mare a scris o lucrare speciala pentru educatia tinerilor, intitulata Catre tineri.

Seninatatea si farmecul culturii elene, iubirea ei de frumusete, infloritoarea si clocotitoarea ei bucurie de viata, increderea ei in fortele creatoare ale omului au influentat pe marii Parinti ai gandirii crestine. in tratatul sau Catre tineri Sfantul Vasile nu interzice acestora cultura autorilor profani, ci le da sfaturi utile despre modul cum trebuie culese, apreciate si studiate frumusetile literare si filosofice din opera autorilor profani. Sfaturile sale au valoare pentru toate timpurile.

Sursa: www.crestinortodox.ro (Pr. Prof. Dr. Ioan Ramureanu)

Niciun comentariu: