joi, 29 ianuarie 2009

Cuvintele Sfintilor Batrani

.
Patericul este o colectie de invataturi si de experiente duhovnicesti.

Etimologic, "Pateric" vine de la "patir", care in limba greaca inseamna "tata"; asadar, putem spune: "Invataturi ale parintilor duhovnicesti", sau: "Invataturi ale batrinilor". "Cartea batrinilor", astfel se mai numeste Patericul.

In limba greaca, cuvintul "calugar" este format din cuvintul "gheron", care se traduce prin "batrin", si cuvintul "calos", care inseamna "bun" sau "frumos". "Calos-gheron" ar insemna "batrin bun", daca e sa dam un inteles aparte cuvantului calugar.

Desi exista un Pateric al Lavrei Pecerska, un Pateric atonit, un Pateric din Sinai si altele, niciunul nu este de valoarea Patericului egiptean. Cind vorbim acum despre "Ce invatam din Pateric", ne gindim la un Pateric anume, la un Pateric care e numit, in general (acuma, dupa ce mai sunt atatea paterice): Patericul egiptean; deci Patericul "clasic", Patericul care a existat inainte de a fi alte Paterice.

Invataturi patrunse de limpezimea pe care doar singuratatea si aparenta lipsa a timpului o dau, fragmente de viata monahala, esente lente ale fiecarei zi traite in prezenta lui Dumnezeu - tot atitea argumente pentru care Patericele se adreseaza si acum cu forta uimitoare a celor care au vazut alte lumi. Actualitatea lor tine de Inactualul prezent in fiecare vorba adresata omului si lui Dumnezeu deopotriva.
***
, pe când şedea în pustie, a căzut în mare lehamite (akedia) şi în mare întunecare a gândului (logismos).
Şi i-a spus lui : Doamne, vreau să mă mântuiesc, şi nu mă slăbesc gândurile. Ce să fac în suferinţa mea? cum să mă mântui?
Şi ridicându-se puţin către cele din afară a văzut pe altul ca el, aşezat la lucru, ridicându-se de la lucru să se roage, şi aşezându-se apoi la împletit funie, şi iar ridicându-se la . Or acesta era îngerul Domnului, trimis spre îndreptarea şi lămurirea lui . Şi l-a auzit pe înger spunând: aşa să faci şi te vei mântui.
Iar el, auzind acestea, se bucură şi prinse curaj, şi făcând aşa, se mântui.
***

Niciun comentariu: