luni, 8 decembrie 2008

MANASTIRI (1)

.
MANASTIRILE NORD DOBROGENE

Situate pe o raza de 25 km. departare de TULCEA, ofera vizitatorilor pe langa frumusetea arhitecturala incarcata de istoria locurilor si obiecte de arta religioasa care imbina traditia ortodoxa a culturii romanesti cu cea slava.
.
Photobucket

MANASTIREA CELIC-DERE ("Paraul de otel", in limba turca) a fost infiintata ca asezamant monahal in anul 1841 de catre calugari romani si rusi.Muzeul manastirii expune numeroase obiecte de cult, o bogata colectie de carte veche, covoare tesute manual si cea mai veche icoana din tara adusa de la muntele Athos.

MANASTIREA COCOS dateaza din anul 1833 si pe langa colectia de arta plastica, arta decorativa, arheologie si numismatica, manastirea mai adaposteste si osemintele celor mai vechi martiri crestini, descoperiti in Europa.

BASILICA NICULITEL este un monument paleo-crestin situat in satul Niculitel, care a fost construit in anul 370 d.c., in timpul imparatului Valenus. In anul 1971, dupa o ploaie violenta, malul de pamanat care acoperea biserica s-a surpat, dezvelind lumii un monument unic in Europa, o cripta in care au fost gasite osemintele a PATRU MARTIRI ai lui Hristos(Zotikos, Attalos, Kamasis si Phillipos), ale caror sicrie se odihnesc si sunt cinstite in manastirea COCOS.


BUCOVINA - MANASTIRILE PICTATE

BUCOVINA, este situata in zona de nord est a Romaniei foarte bogata in zone de munte si dealuri, acoperite de paduri si pasuni de vis si comprima pe o suprafata relativ restransa o salba de manastiri cele mai multe construite in timpul domniei lui Stefan cel Mare. Legenda spune ca, dupa fiecare victorie in lupta, Stefan cel Mare construia o noua manastire.

Importanta lor nationala si internationala este data nu atat de vechimea lor cat de picturile interioare si exterioare executate in culori vegetale ,secretul "albastrului de VORONET", de exemplu nefiind deslusit nici astazi.
.
Manastirea Modovita

Cele mai importante manastiri din Bucovina sunt:
MANASTIREA VORONET, construita in anul 1488 in numai trei luni si jumatate,fiind denumita de specialisti Capela Sixtina a Orientului. Misteriosul"Albastru de Voronet"' ca si celebrul"'rosu"' al lui Tizian sau "''verdele"'' lui Veronese continua sa ramana enigme nedescifrate peste secole.

MANASTIREA GURA HUMORULUI, construita in anul 1530 in timpul voievodului Petru Rares, este monument istoric facand parte , ca si celelalte manastiri din patrimoniul UNESCO si este una dintre cele mai frumoase manastiri pictate la exterior.

MANASTIREA PUTNA , cea mai nordica din traseu propusa spre vizitare , este locul unde-si are mormantul Stefan cel Mare, oferind vizitatorilor unul dintre cele mai bogate muzee monahale din zona.

MANASTIREA SUCEVITA construita in anul 1581 in timpul domniei lui Petru Schiopul este una dintre bijuteriile Bucovinei, picturile sale interioare, dar mai ales cele exterioare oferind un adevarat regal al culorilor vegetale. Legenda spune ca un colt al manastirii a ramas nepictat pentru ca schela de pe care picta zugravul s-a prabusit, acesta murind sub greutatea acesteia.

MANASTIREA MOLDOVITA, situata intr-o zona montana, a fost ctitorita de domnitorul Petru Rares in anul 1532 si este manastire de maici. Si aceasta ofera extraordinare picturi exterioare si interioare fiind alaturi de celelalte manastiri o adevarata nestemata a traditiei crestin ortodoxe de veacuri a poporului roman.


MARAMURES

Daca cineva ar dori o intoarcere in timp, cu sute de ani urma , nu este de ajuns sa inchida ochii si sa viseze, ar putea atat de simplu sa viziteze Maramuresul.
.
Photobucket

Timpul, incremenit acum cateva secole poate reda cu fidelitate detalii si imagini pierdute pentru restul lumii moderne dominate de otel, beton si sticla.

O biserica din lemn contruita dintr-un singur arbore, construita acum 700 de ani, este un lucru comun in Maramures, dar care este pastrat si redat cu sfintenie urmatoarelor generatii.

Un tur pe Valea Marei, Izei sau a COSAULUI , ramane cu siguranta in amintirea vizitatorilor ca un lucru unic, franturi de istorie redate de celebrele porti sculptate in lemn, de casele vechi de sute de ani acoperite cu sindrila, de muzee la tot pasul, de bisericile de lemn care strapung cerul, de batranii satului care se incapataneaza sa nu imbrace hainele moderne.

Printre cele mai importante obiective se numara manastirile din Ieud, Bogdan Voda, Botiza, Poiana Izei, Barsana, Valea Marei, Cimitirul vesel de la Sapanta, etc..

Niciun comentariu: