joi, 15 ianuarie 2009

SIMBOLURI CRESTINE

.
Crestinismul s-a nascut intr-o societate politeista, si fiind perceput ca o revolutie, impotriva educatiei religioase primite de intreaga societate, a fost interzis. Pentru a putea supravietui a fost necesara elaborarea unui sistem complex de semne, inaccesibil celor care nu aveau legaturi mai mult sau mai putin directe cu crestinismul. O buna parte dintre simbolurile crestine au fost preluate de la pagani si revalorificate.
.
Unul dintre cele mai vechi simboluri ale crestinismului este pestele. Era reprezentat din profil si a fost cunoscut drept “pestele lui Iisus”. Originea acestul simbol apare in diferite culte pagane. Spre exemplu o reprezentare a pestelui apare impreuna cu Osiris si a fost intrepretat ca fiind simbolul ferititatii lui Isis. In alte culte, pestele simboliza reincarnarea sau forta de viata. In crestinismul timpuriu pestele era un semn ca ai aderat la convingerile crestine. Exista o legenda conform careia un crestin a desenat un peste din profil, iar alti crestini, completand pestele cu un ochi in mijloc si-au demonstrat credinta. Folosirea, ca simbol, a pestelui in paleocretinism este relevat de pilda care apare in biblie (in evangheliile dupa Luca, Matei si Ioan) conform careia Iisus a transformat doi pesti in hrana pentru peste 5000 de persoane. O alta interpretare pleaca de la cuvintele lui Iisus: “Veniti dupa mine si va voi face pescari de oameni” , si atunci s-a facut asocierea intre crestin si peste. Folosirea acestui simbol in paleocrestinism ar putea avea insa si o explicatie foarte simpla: apropierea semantica in ebraica dintre cuvantul “peste” si Iisus.
.
Cel mai cunoscut simbol al crestinismului este crucea. Ea simbolizeaza sacrificiul facut de Iisus pentru omenire. Iconografia crestina timpurie asociaza crucea cu Iisus (repezentat -rastignit- in doua ipostaze: fie in suferinta, fie mort). S-au descoperit si cruci simple, fara Iisus. In paleocrestinism semnul crucii era considerat atotputernic, era venerat si respectat de toti crestinii. Exista o legenda conform careia imparatul Constantin cel Mare, a castigat razboiul impotriva lui Maxentiu dupa ce i s-a aratat o cruce pe cer. Se spune ca de atunci toate scuturile din armata imparatului Constantin erau inscriptionate cu semnul crucii. Probabil acela a fost momentul decisiv in transformarea sprirituala (chiar daca nu s-a botezat) a imparatului Constantin in crestin. Crucea este, de asemenea, considerata simbolul Sfiintei Treimi, fiind folosita in timpul ritului crestin, in savarsirea Sfintelor Taine, si este adesea invocata de crestini.

Niciun comentariu: